Thank you for voting Crowdsignal Logo
Option image

Han d'adoptar els ajuntaments de les Terres de l'Ebre el català que es parla al territori en els escrits oficials? (Poll Closed)

  •  
     
  •  
     
Total Votes: 33
2 Comments

  • Ester Martí - 12 years ago

    Disculpeu, jo també tinc destrets quan no repasso els textos abans de publicar-los: on diu "veure-ho" ha de dir "voreu".

  • Ester Martí - 12 years ago

    En general, per a parlar de llengua, tenim prou coneixement de causa? S'ha estudiat bé què és "lo tortosí"?, se n'ha buscat els mots i les expressions al Diccionari català-valencià-balear i en altres manuals que hi ha? Se sap distingir un castellanisme, un manlleu etc. d'un tortosinisme? S' ha provat d'aplicar seriosament lo tortosí a l'estàndard escrit i encara més en registres tècnics i/o administratius? Es distingixen els usos orals dels escrits? Pus feu-ho, feu-ho bé, si teniu prou coneixements lingüístics i veure-ho que, en definitiva, no hi ha tantes coses diferents amb l'estàndard comú escrit? En definitiva, lo que cal és escriure bé i correctament, usant la variant que es vulga, sense crear una llengua macarrònica com fan alguns amb l'excusa del tortosí, amb moltes faltes d'ortografia i cometes, perquè no tenen ni el nivell C. Escriure en tortosí, sí, però donem valor a la nostra llengua. No féssem un bunyol en nom de la nostra variant i després voler dir que s'ha escrit en tortosí, perquè ho fem "com natros volem" i altres coses que fa anys que sento d'alguns catedràtics de carrer. Hi ha molts xiquets andalusos que diuen "mi pare m'ha cosío loj pantalone" o una cosa semblant, però de Sevilla o de Santander, els xiquets espanyols saben com s'ha d'escriure això a la llibreta, els ho ensenyen d'una sola forma i, de grans, si es fan escriptors, filòlegs, periodistes o el que siga, i volen usar algun dialectalisme als seus escrits, ja ho sabran fer amb coneixement de causa, i sense fer lo ridícul. Estos diàlegs sobre la llengua i el tortosí acaben derivant en maximalismes on sovint hi intervé molta frivolitat, poc coneixement i alguna salva de la "Quinta Provincia", que encara coeja si es presenta l'ocasió. Solatge n'hi ha i l'ombra de l'aguilot és prou allargada. Salut.

Leave a Comment

0/4000 chars


Submit Comment

Create your own.

Opinions! We all have them. Find out what people really think with polls and surveys from Crowdsignal.