Koji vam se naziv više sviđa?

1 Comment

  • Jelena - 10 years ago

    Vjerujem da nije važno što mi mislimo, i "što nam se sviđa", nego kako je to Gospodin nazvao. - Sestri Faustini je govorio o "Božjem milosrđu" - Miłosierdzie Bože.

    Sv. Faustina Kowalska kroz čitav Dnevnik koristi isključivo pojam Miłosierdzie Bože / Boże Miłosierdzie . Uz sam naziv Dzienniczek (hrv. „Dnevnik“), stoji naslov: Miłosierdzie Bože w duszy mojoj što u prijevodu znači: Božje milosrđe u mojoj duši. (usp. Święta s. M. Faustyna Kowalska, Dzienniczek. Miłosierdzie Bože w duszy mojoj, Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia, 1981., Varšava).

    b) Božansko milosrđe određuje svojstvo (kakvo je što), a Božje milosrđe „svojinu“, pripadnost, osobnost (čije je što). Božje – odnosi se na Boga; božansko – može se odnositi na bilo koje božanstvo

    c) U dodatku Rimskom misalu (Kršćanska sadašnjost, Zagreb 1996.) koji je priredilo Liturgijsko vijeće HBK, odobrila Hrvatska biskupska konferencija na 9. plenarnom zasjedanju 12. – 14. ožujka 1996., a potvrdio Zbor za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 21. lipnja 1996.; Prot. 744/96/L) nalazimo obrazac za Zavjetnu misu o Božjem milosrđu.

    K tome, sve je sjajno protumačeno u knjizi "Sestra Faustina. Biografija svetice" Ewe Czaczkowske, str. 440-446. (Kršćanska sadašnjojst, 2013.) Pojašnjenje je dao Ignacy Różycki, jedan od cenzora u beatifikacijskom postupku s. Faustine, koji je dao temeljitu teološku analizu Dnevnika. Analiza vlč. Różyckog do danas predstavlja teološku osnovu pobožnosti u čast Božjem milosrđu u oblicima koje je primila s. Faustina.

    Velečasni Ignacy Różycki je onaj koji je na temelju Dnevnika istaknuo pet oblika štovanja Božjeg milosrđa. To su: svetkovina Božjeg milosrđa, slika Milosrdnog Isusa s potpisom "Isuse, uzdam se u tebe", Krunica Božjeg milosrđa, Sat milosrđa i širenje štovanja Božjeg milosrđa. Kriterij po kojem se razlikuju oblici štovanja su obećanja koja su im pridružena, odnosno jesu li Isusova obećanja bila upućena svim štovateljima ili samo s. Faustini kao što je bilo u slučaju čina: "O krvi i vodo"..., odnosno devetnice u čast Božjem milosrđu.

    Iz svega toga, vjerujem da ćemo se prikloniti nazivu pobožnosti koji joj i odgovara - Božjega milosrđa :)... Jer Isus je i Božanska Osoba i Čovjek - Bog!

    Uz Božji blagoslov i na korist dušama našim....
    Isuse, uzdam se u tebe!

Leave a Comment

0/4000 chars


Submit Comment