Een auteur zou nooit mogen verbieden dat zijn/haar teksten opgevoerd worden.

4 Comments

  • Bernard Vanoverberghe - 10 years ago

    Een auteur moet weten als zijn tekst openbaar gemaakt wordt dat het stuk waarschijnlijk zal gespeeld worden. Allé als het stuk goed is natuurlijk. Sommige auteurs denken dat ze "het van het" geschreven hebben. Sommigen geven hun teksten alleen maar vrij als ze zelf de regie mogen doen. Ik hou van de auteurs die hun teksten zelf online ter beschikking stellen om te LEZEN. De je ze moet aankopen daar heb ik geen probleem mee. Wie als auteur zijn stukken niet vrij geeft voor iedereen is geen toneelliefhebber maar iemand die denkt dat hij het nu eens neergeschreven heeft. Jammer dat men bij opendoek zweert bij mensen als de scenarioschrijvers van "Amateurs". Zelfs bij het landjuweel worden ze nog betrokken. Een aanfluiting van het amateurtheater is dit...... Geef mij maar auteurs die weten waar ze mee bezig zijn. Moeten wij altijd genoegen nemen met vanuit Antwerpen gedirigeerd wordt? Heer voorzitter, toen je nog verantwoordelijke was van Fakrea, had je andere visies. Auteurs die hun stukken niet door iedereen laten spelen maar ze wel ter lezing aanbieden, zouden moeten vermeld worden bij de aanvraag van brochures ter lezing.
    Sorry misschien een beetje hard maar Opendoek is toch de vertegenwoordiger van ALLE toneelamateurs, of niet soms? Opendoek leeft dank zij de vele amateurs die niet gebaat zijn met auteurs die denken dat ze enkel voor de "betere" verenigingen toneel schrijven. Als je alle echte amateurs verliest dan zou het een klein kransje zijn dat overblijft. Dus denk bij Opendoek ook maar eens aan al die amateurs die het goed bedoelen en meestal de mogelijkheden niet hebben of het niet aankunnen om de "betere uit te hangen".
    We doen naarstig verder zoals we bezig zijn en we doen het graag. In West-Vlaanderen is er een groep die die de mensen amuseert met hun opvoeringen. Meer dan 3000 toeschouwers voor een productie. Hoeveel van die "betere" verenigingen kunnen dit zeggen???????

  • Alex Haerens - 10 years ago

    Als auteur ben je baas over je teksten. Dus heb je beslissingsrecht.

    Mogelijk staat de auteur niet meer achter de tekst die hij of zij indertijd schreef. Of klopt het kader waarin de opvoering gepland wordt niet met de bedoelingen en/of overtuigingen van de auteur.

    Discussie moet mogelijk zijn maar er is geen absoluut ja of neen.

  • Bruno Vansteenkiste - 10 years ago

    Is ook afhankelijk van hoe zijn teksten worden uitgevoerd. Ik kan begrijpen dat er soms heel schrijnende gevallen tussen zitten.

  • Kurt Velghe - 10 years ago

    Integendeel, een auteur zou verdorie trots moeten zijn dat zijn tekst opgevoerd wordt.

Leave a Comment

0/4000 chars


Submit Comment