Da li osiromašeni uranijum izaziva rak?

4 Comments

  • Mika Sumikinen - 6 years ago

    Uzimajuci u obzir prirodnu radioaktivnost, sve u prirodi zraci. pitanje je koji je tip zracenja i osnovi se sve svodi na domet zracenja koje moze da izazove ostecenja celija. Pitanje koje je ovde postavljeno zbog toga nema nikakvog smisla. pravo pitanje je: da li mislite da topovska zrna iz aviona A-10 Thunderbolt koja su koriscena na kosovu, mozda jos negde u srbiji, protiv oklopnih vozila izaziva rak kod stanovnistva srbije?
    jasno je da svi u ovoj zemlji znaju sve o svemu i svacemu i da imaju svoje misljenje bez obzira o cemu se radi i da je na pitanje "zasto" najsmisleniji odgovor "zato". ipak, u vojnom muzeju na kalemegdanu je izlozeno par takvih od U-238 u staklenom akvarijumu ne vecem od 30x30 cm. ovo pitanje je za nekoga ko je ucio skolu a ne za narod

  • Ivan Stanković - 6 years ago

    @Goran jeste štetan tj toksičan kao npr olovo ali nije kancerogen jer mu je radioaktivnost toliko mala da ne može da probije ljudsku kožu ili npr list papira.

  • Goran - 6 years ago

    25% ljudi za sada misli da nije stetan, a uzivo ne bi smeli da mu pridju na 1km u precniku...sram Vas bilo ;)

  • Giorgie Adamovic - 6 years ago

    U zavisnosti o kojoj grupi elektronskog omotaca ,uranijum u svakom slucaju je radioaktivni element ,a u zavisnosti od jacine i izlozenosti nema sumnje da celija mutira ili umire.Zato je nesumnjivo i neosnovano postavljati pitanje o stetnosti uranijuma.

Leave a Comment

0/4000 chars


Submit Comment