Hur stor del av den här texten läste du?

6 Comments

  • Anders Berggren - 12 years ago

    "Ryckvis. Jag scrollade en del."
    Men jag skriver ut den och lägger den i den ständigt växande högen av intelligenta artikalr jag borde läsa när jag har tid :-)

  • Anders H. - 12 years ago

    Lång bra text, tycker nog du ska ge ut delar av den. Den blev dock lite lång att streckläsa.

    Har en kommentar till det här -
    Snubblade in på fidekommisser för ett tag sedan, och jag upplever att mycket material och då det mest kommersiella har ansamlats hos vad som nästan är en ny adel med adelsprivilegier. Skattebefrielse (hur mycket skattar Sony i Sverige av licensavgifter), egna lagar (alltid uppskjuten sista dag för upphovsrätten hos Musse Pigg, IPRED + egen beskattningsrätt i form av STIM/Copyswede. Nu på USB minnen!) och en statlig/politisk blindhet för att mycket försvinner/skänks bort till denna adel på samma sätt som hände under 1600-talet när staten var djupt skuldsatt.

    Jag hade gärna sett att du grävde lite och skrev om detta och svårigheterna det för med sig att lansera kommersiella tjänster. Gärna också hur andra upplever intresseorganisationerna som STIM m.fl. och hur de ser på sig själva. Alltså hur upphovsrättsindustrin faktiskt fungerar i Sverige. Det hade varit intressant läsning.

  • Anders Ek - 13 years ago

    Jag röstade pirat i valet 2010 för att jag anser att människan, svensken, kollektivet, personen ska ha rätt att tacka nej till vad hon vill. Om vi inte vill ha/köpa kultur så ska inte lagarna på internet inte anpassas för att få oss att visst köpa. Jag kanske är cynisk och paranoid men det känns som att skivbolagen och filmbolagen har större makt än andra företag och det känns som att de utnyttjar sin makt för att tjäna pengar. Ta exemplet då hollywoods filmindustri lyckas få makt över det svenska polisväsendet för att stänga ner tpb (http://www.youtube.com/watch?v=m6DBn0BncMk). Ta exemplet då FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet införs i takt med att fildelningen ökar. Har man inte rätt att tacka nej till vad man vill?

  • Gandus - 14 years ago

    Tack för intressant text, skiljer sig från allt annat man läser i bloggosfären och i twitter. Skönt med någon som vågar tänka själv.

  • Slyndrrich - 14 years ago

    Intressant, med många poänger. Missade en sektion om creative commons, alternativ och uppdaterad upphovsrätt bara. Det är inte fullt så många pirater som vill avskaffa upphovsrätten helt och hållet, de flesta vill bara anpassa den till världen vi faktiskt lever i.

  • Kjell - 14 years ago

    Mycket, mycket intressant och välskrivet!

Leave a Comment

0/4000 chars


Submit Comment